هر آنچه درباره سیستم انژکتورباید بدانیم
رابرت بوش بنیان گذار کمپانی بوش آلمان در اوایل قرن بیستم انژکتور (که به زبان فارسی سیستم اسپری کننده نامیده میشود) را اختراع کرد و به ثبت رساند.
در حال حاضر میتوان با قاطعیت اعلام کرد که تمام خودروهای دیزلی ـ بنزینی ـ گاز سوز و دو گانه سوز با این سیستم فعال هستند. رابرت بوش این سیستم را در ابتدا برای خودروهای دیزلی طراحی کرد. او سیستم انژکتور خودروهای بنزینی و دیزلی را از هم متمایز کرد.
اگر به طور خلاصه بخواهیم توضیح بدهیم میتوانیم بگوئیم، انژکتور یک شیر است که سوخت را به صورت پودر در آورده و در محل ورودی سوخت میپاشد.
اجزاء تشکیل دهنده سیستم انژکتور
۱ـ انژکتور
۲ـ ریل سوخت
۳ـ سوپاپ یک طرفه
۴ـ لوله های انتقال سوخت
۵ـ ECU
۶ـ سنسورها
مزیتهای سیستم سوخت رسانی انژکتوری جهت دستیابی به استاندارهای آلودگی مصرف سوخت مهمترین عاملی بود که خودرو سازان، خودروهای خود را از حالت کاربراتوری به انژکتوری تغییر دهند. نباید فراموش کرد که برتری سیستم انژکتوری بر سیستم کاربراتوری برای تمام جهانیان ثابت شده است.
این سیستم همانند سیستم کاربراتوری به هیچ عنوان سوخت را به صورت مایع به داخل سیلندر ارسال نمیکند تا موتور دچار خفگی شود، بلکه سوخت را به صورت پودر به داخل سیلندر میپاشد.
با ورود این سیستم به انواع خودروها بسیاری از مشکلات مانند معیوب شدن استارت به دلیل سرد بودن و دیر روشن شدن موتور همچنین دشارژ شدن باتری به دلیل استارت زیاد و مصرف انرژی الکتریکی برطرف گردیده است.
از طرفی سوخت رسانی الکترونیکی جایگزین سیستم مکانیکی گردیده که خود نیز مشکلی از مشکلات را برطرف کرده است.
در سیستم سوخت رسانی انژکتوری چند ورودی، هر سیلندر دارای انژکتور مخصوص به خود بوده و مخلوط یکنواختتری از سوخت و هوا را به هریک از سیلندرها میرساند. همچنین باعث عملکرد بهتر و توان بالاتر موتور میشود.
یکی از انواع انژکتورها سیستم انژکتور پی در پی سوخت است.
در این سیستم شلنگ هر یک از انژکتورها به طور جداگانه توسط ECU کنترل و مناسب با توالی جرقه موتور زمانبندی میشود. این پردازش از طرف ECU و زمان بندی و پاشش باعث بالا رفتن توان موتور و کاهش میزان آلایندگی خواهد شد.
پس میتوان نتیجه گرفت که سیستم انژکتور برتری خاصی نسبت به سیستم کاربراتور را دارد.
چگونگی عملکرد انژکتور
۱ـ سیستم سوخت رسانی
۲ـ سیستم کنترل الکترونیکی شامل سنسورها حسگر عملگرها و ECU
۳ـ سیستم مربوط به هوا ورودی به موتور
سیستم سوخت رسانی
عملیات تأمین سوخت جهت ترکیب شدن با اکسیژن با فشار و نسبت مشخص توسط سیستم سوخت رسانی صورت میگیرد.
ECU اطلاعات دریافتی مبنی بر اینکه موتور در چه وضعیتی قرار دارد و به چه میزان نیاز به سوخت و یا هوا دارد. مقدار سوخت بهینه را محاسبه و پردازش کرده و پالسهای فعال کننده را به انژکتورها ارسال میکند.
مقدار سوخت با کم و زیاد کردن زمان باز و بسته شدن انژکتور برحسب میلی ثانیه انجام میشود، نه کم و زیاد شدن فشار سوخت. در اولین مرحله تأمین سوخت پمپ بنزین به وسیله پالسهای ارسالی از ECU فعال میشود.
پمپ بنزینها در گذشته کنار پمپ بنزین قرار داشت ولی با تکنولوژی جدید پمپ بنزین جهت کاهش صدای پمپ در داخل باک جاگذاری شده است. زمانی که سوئیچ باز میشود صدای فعال شدن پمپ به گوش می رسد و پس از گذشت زمان کوتاهی این صدا قطع میشود یعنی با تأمین فشار مورد نیاز سوخت در پشت انژکتور پمپ خاموش میشود.
سیستم کنترل الکترونیکی ( ECU)
سیستم الکترونیکی یا ECU اصولا” اطلاعات کل موتور را دریافت مینماید و پس از پردازش و فرمان را عملگرها داده و موتور را به بهترین مشکل عملکرد کنترل میکند.
ECU به دلیل اینکه با عملیات موزون موتور به صورت تنگاتنگ درگیر است در حد میلی ثانیه میلی ثانیه نتایج مختلفی را دریافت و نسبت به آنها عکسالعمل نشان میدهد.
سیستم هوای ورودی خودرو
هوا پس از عبور از کانال ورودی به فیلتر هوا عبور میکند و توسط فیلتر جرم آن جذب شده و در مسیر دریچه هوا مکیده میشود. دریچه هوا در مسیر هوای ورودی به موتور قرار گرفته و با تغییر حجم هوای ورودی زاویه آن نیز تغییر میکند.
از طریق سنسوری که روی این مخزن آرامش نصب است سیگنالها به ECU ارسال میشود این محفظه به گونهای طراحی شده که درون آن مقداری هوا ذخیره شده وجود دارد که از یک مجرای جانبی تأمین میشود.
مسیر میانبر این هوای اضافه برای شتاب گیری ناگهانی استفاده میشود که علاوه بر کارکرد بهتر موتور در شرایط شتاب ناگهانی و افزایش شتاب موجب کاهش گاز سمی منوکسید کربن در گازهای خروجی میشود.
مزایای سیستم انژکتور
۱ـ قابلیت استارت بهتر و روشن شدن بهتر موتور در هوای سرد
۲ـ کم شدن گازهای آلاینده در خروجی گازها از اگزوز
۳ـ قابلیت شتاب گیری سریع موتور در حالت حرکت ابتدایی
۴ـ افزایش قدرت موتور و بازده موتور
۵ـ کاهش چشمگیر مصرف سوخت